Majdnem mindegy anyag lehet méreg, a körülményektől függően csaknem minden okozhat elváltozást. Egy anyag toxicitása alapvetően attól függ, hogy mekkora mennyiség milyen gyorsan kerül be a szervezetbe. Az adott személy életkora és testtömege, valamint egészségi állapota határozza meg, hogy az anyag halált vagy elváltozást okoz-e. A méregnek általában olyan anyagokat nevezünk, melyek kis mennyiségben is halált okoznak. Mit jelent a „kis mennyiség”? A cián, amelyet normál esetben halálos méregnek tekintenek, kis - 300 mg-nál kevesebb - mennyiségben minden következmény nélkül beszedhető! Valójában ez az apróbb mennyiség elengedhetetlen a jó egészséghez, mivel nélküle a szervezet nem képes B12-vitamint szintetizálni. Ez a „méreg” sokféle gyümölcs nevezetesen az alma, az őszibarack, a cseresznye, a szilva és a híres mandula magjában is előfordul.
Mindez nem jelenti azt, hogy a cián nem halálos méreg!! Csak azt a tényt szerettük volna érzékeltetni, hogy még a leghalálosabb mérgek is csak egy bizonyos mennyiség felett okoznak halált. Nem szabad elfelejtenünk, hogy bármi viselkedhet méregként. Egy egészségmániás férfi 3 éven keresztül semmi mást nem fogyasztott csak sárgarépalevet. Egy nap holtan találták, a bőre erős narancssárga színben játszott. A sárgarépa természetesen igen egészséges, de nem ilyen eltúlzott mennyiségben, minden mást nélkülözve.